طوطیانیوز: در حال حاضر نوعی پژمردگی قارچی، تولید و عرضۀ جهانی موز را تهدید میکند، به طوری که ممکن است برخی از انواع این میوۀ محبوب در معرض انقراض باشند.
به گزارش طوطیانیوز، موزی که ما امروز میخوریم (موز کاوِندیش) توسط یک بیماری گیاهکش به نام پژمردگی فوزاریوم (fusarium wilt) در معرض تهدید انقراض است. اما اصلا نباید تعجب کنید زیرا قبلا هم انواع دیگری از موز وجود داشتند که در اثر شیوع سویههای دیگری از این بیماری از بین رفتند. نمونۀ معروف موزهای منقرضشده موز گراسمیشل بود که بیش از هفتاد سال قبل بازار جهانی موز را پر کرده بود اما امروز عملا منقرض شده است. این بیماری تولید موز را در دهه 1950 میلادی ویران کرد.
اما در مطالعهای جدید، محققان دریافتند سویه بیماری که امروزه موز را تهدید میکند، از سویهای که در قرن بیستم صدمات زیادی به بار آورد، ایجاد نشده و ممکن است راهی برای کنترل گسترش آن وجود داشته باشد.
طبق بیانیه دانشگاه آمهِرست ماساچوست، یافتههای این تیم که روز جمعه (16 آگوست) در مجله نِیچِر میکروبیولوژی منتشر شد، میتواند به جلوگیری از «آخرالزمان موز» که کاملا هم نزدیک است، کمک کند.
لی-جون ما، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد بیوشیمی و زیستشناسی مولکولی دانشگاه آمهرست ماساچوست، در بیانیهای گفته: «نوع موزی که ما امروز میخوریم، همان موزی نیست که پدربزرگ و مادربزرگ ما میخوردند. آن موزهای قدیمی (موز گراسمیشِل) از نظر عملکردی منقرض شدند و قربانیان نخستین شیوع فوزاریوم در دهه 1950 بودند.»
گونههای زیادی از موز وحشی وجود دارد و ما انواع مختلفی را پرورش میدهیم. امروزه رایجترین موزی که در مغازهها یافت میشود، موز کاوِندیش از گونه موسی آکومیناتا است. به گفته باغ گیاهشناسی سلطنتی کیو در بریتانیا، تقریباً تمام صادرات جهانی موز از این نوع است.