طوطیا نیوز: اخیراً به صورت اتفاقی یک جنین سنگی از بدن یک زن 52 ساله در ایران خارج شده و گزارش این اتفاق در مجله «Radiology Case Reports» منتشر شده است.
به گزارش طوطیا نیوز، اخیراً به صورت اتفاقی یک جنین سنگی از بدن یک زن 52 ساله در ایران خارج شده و گزارش این اتفاق در مجله «Radiology Case Reports» منتشر شده است. این یک پدیده نادر است که در 1.5 تا 2 درصد از حاملگیهای خارج از رحم ودر 0.0054 درصد از تمام حاملگیها رخ میدهد.
«لیتوپدیون» یا جنین سنگی یکی از عوارض بسیار نادر حاملگیهای خارج رحمی است که به صورت توده کلسیفیه در قسمتی از حفره شکم یا لگن ظاهر میشود. کلسیمی شدن یا کلسیفیکاسیون رسوب کلسیم در بافتی از بدن است.
در لیتوپدیون یا جنین سنگی، پس از لقاح، جنین خارج از رحم تشکیل میشود، ولی به دلیل اینکه شرایط برای رشد آن مناسب نیست، پس از مدتی رشد متوقف میشود و شروع به کلسیمی شدن میکند. معمولاً فرد از وجود جنین سنگی در بدن خود مطلع نمیشود و سالها بعد به صورت اتفاقی وجود آن مشخص میشود.
لیتوپدی ممکن است از هفته 14 بارداری تا ترم کامل رخ دهد. غیرعادی نیست که نوزاد سنگی برای چندین دهه تشخیص داده نشود و بعد از یائسگی طبیعی پیدا شود. تشخیص اغلب زمانی اتفاق میافتد که بیمار برای سایر شرایطی که نیاز به بررسی اشعه ایکس دارد، معاینه میشود. بررسی 128 مورد نشان داد که میانگین سنی زنان مبتلا به لیتوپدی در زمان تشخیص 55 سال بود که مسن ترین آنها 100 سال سن داشت.
احتمال رخ دادن پدیده جنین سنگی یا لیتوپدی 1 در 11 هزار است! در این وضعیت هنگامی که جنین در بدن مادر میمیرد و جذب بدن نمیشود، بدن مادر با فرآیند کلسیفیکاسیـون (جمع شدن کلسیم) بافت استخوانی بر روی جنین میکشد تا جلوی خطر عفونت را بگیرد. به همین دلیل ظاهر جنین پس از خارج شدن حالت مومیایی/سنگی دارد.
📝: قدیمیترین لیتوپدیون شناخته شده در حفاری باستان شناسی در برینگ سینکول، در فلات ادواردز در تگزاس، پیدا شد و تاریخ آن به 1100 قبل از میلاد میرسد!