طوطیا نیوز: محسن مقدم از بنیانگذاران پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران و استاد ممتاز این دانشگاه بود. در ادامه تصاویر دیدنی و تحسین برانگیز از وجب به وجب معماری تکرار ناپذیر این خانه و عکس استاد و همسر فرانسوی اش را مشاهده خواهید کرد.
به گزارش طوطیا نیوز، محمدتقی احتسابالملک ، رئیس اداره احتسابیه تهران بود. او در دربار نفوذ فراوان داشت و به همین دلیل توانست بخشی از ییلاقات تهران را برای خود بخرد. این ملک این روزها در منطقه یک شهرداری قرار دارد و به نام احتسابیه تهران معروف است. شغل محتسبی، باعث شده بود که به او محمدتقی احتساب الملک بگویند. محتسب الملک در جایی که این روزها خیابان امام خمینی تهران است، خانهای بزرگ و دلگشا برای خودش ساخت.
دو پسر داشت که هر دو را برای ادامه تحصیل به اروپا فرستاده بود. یکی از پسران در همان جوانی، از دنیا رفت و پسر دیگر با مدرک باستانشناسی به ایران بازگشت. او محسن مقدم نام داشت. دکتر محسن مقدم، بعد از مرگ پدر، در خانهاش سکنی گزید. محسن بسیار باسواد بود و خدمات گستردهای در دانشگاه تهران کرد که در ادامه بخشی از آن را برایتان میگوییم.
محسن مقدم و همسر فرانسوی اش
گفتیم که محسن، درسخوانده فرنگ بود. او همان جا با زنی فرنگی ازدواج کردو بعد از چند سال دست زنش را گرفت و با هم به ایران آمدند تا سواد و دانشش را در وطنش خرج کند. به همین منظور وارد انشگاه تهران شد و دانشکده هنرهای زیبا را تأسیس کرد. شاید خیلی از شماها نشان دانشگاه تهران را دیده باشید. جالب است بدانید که طراح این نشان، محسن مقدم بود. او استاد ممتاز دانشگاه تهران شد و تحقیقات علمی و فرهنگی بسیاری انجام داد.
خانه موزه مقدم، محل اقامت محسن و همسرش بود و بعد از مرگ پدر، به او رسید. محسن در خانه پدری ساکن شد. او با کمک همسرش که زنی دانا و باسواد بود، رنگ و روی دیگری به خانه داد. بسیاری از کاشیهای زیبا، سنگ های تراشیده ارزشمند و اشیاء و وسایل مختلف را کنار هم جمع کرد و در بخشهای مختلف خانه قرار داد. رفتهرفته خانه به یک موزه زیبا تبدیل شد. ارزش معنوی خانه بسیار زیاد بود؛ بنابراین محسن آن را وقف دانشگاه تهران کرد. برای همین هم هست که برخی جاها اسم دانشگاه تهران را در کنار خانه موزه مقدم میبینید.
معماری خانه موزه مقدم | بنایی که نظیرش کمتر جایی دیده میشود
عمارت اصلی و مرکزی، حیاط بزرگ و ابراهههایی که درختان باغچه را نیز سیراب میکنند، همه از عناصر اصلی باغ ایرانی هستند. همه اینها در باغ موزه مقدم هم به چشم میخورند. البته علاوه بر اینها عمارت دیگری به نام برج در این باغ دیده میشود که بسیار شبیه بناهای اروپایی است. اینکه این عمارت در دل یک باغ ایرانی چه میکند، به حضور زن اروپایی محسن مقدم مربوط میشود. در واقع این برج حدود 60 سال پیش به کمک یکی از شاگران استاد و برای بهدستآوردن دل همسر اروپایی محسن ساخته شده است.
اتاق صدف
ورودی اتاق صدف بیرون از برج است و نیازی نیست برای دیدنش حتماً وارد برج شوید. میگویند وسایل بسیار ارزشمندی در این اتاق وجود دارد و در و دیوار اتاق مانند صدفی محکم، از این آثار گرانبها مراقبت میکنند. همه این اشیا به دست خود استاد مقدم جمعآوری شدهاند.
در ساختن بنا از گچ و آجر و کاشیهای بسیار زیبا استفاده شده است. درهای چوبی قدیمی، پنجرههای ساده و گاه با شیشههای رنگی، کاشیهایی که گاه آدم را به یاد مساجد صفوی میاندازند، حوضی که یادگار حمام فتحعلی خان قاجار است و هزاران جزء دیگر، این کل زیبا و ارزشمند را ساختهاند. اگر دوست داشته باشید، در ادامه به روایت تصویر، بخشهای مختلف خانه را برایتان توصیف میکنیم.
ساختمان بیرونی یا تابستانی
حوضخانه
ضلع غربی بیرونی خانه موزه مقدم
ساختمان برج یا اربابی
ایوان قاجار
ضلع شمالی و بیرونی خانه موزه مقدم
گلخانه، تراس و دیوار تجدد
اندرونی و ضلع شمالی آن
اندرونی خانههای قدیمی جایی بوده است که زنان و بچهها با آرامش و خیال راحت در آن زندگی کنند. اینجا محل رفتوآمد خادمان هم بوده است.
ضلع شرقی اندرونی
اینجا را با الهام از فرشهای ایرانی طراحی کردهاند. در حیاط که قدم بزنید، انگار روی فرش ایرانی از جنس سنگ قدم میگذارید.