طوطیا نیوز: این پرسش که دولت سیزدهم چه میشود، پرتکرارترین پرسش روز است. بر اساس قانون اساسی کشور و بنا بر تصمیم رهبری، محمد مخبر از صبح روز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه، سکان هدایت دولت را برای حدود 2 ماه در دست گرفته است، همچنین برای جایگزینی مقام وزارت امور خارجه که بر عهده حسین امیرعبداللهیان بود، علی باقری کنی به عنوان سرپرست انتخاب شده است.
به گزارش طوطیا نیوز به نقل از فرارو، سقوط بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی و همراهانش و متعاقب آن اعلام شهادت آنان در روز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه با واکنشهایی متعدد همراه شد. بخشی از این واکنشها به شکل رسمی و از سوی مقامهای داخل و خارج از کشور مطرح شد و بخشی دیگر نیز شامل سوالات مردم درباره آینده کشور و علت وقوع حادثه بود.
عمده پرسشهایی که از سوی کاربران فضای مجازی درباره حادثه روز یکشنبه مطرح میشود مشابهند، به همین دلیل در ادامه به پاسخ 5 پرسش رایج این روزهای فضای مجازی میپردازیم:
شهید ابراهیم رئیسی، روز دوشنبه، به اتفاق الهام علی اف رییس جمهور جمهوری آذربایجان با هدف افتتاح طرح مشترک سد قیزقلعه سی به تبریز سفر کرد. توافقنامه همکاری مشترک در زمینه ادامه ساخت و بهره برداری مشترک از سدها و نیروگاههای خداآفرین و قیزقلعه سی حدود 9 سال قبل امضا شد و در سال 1395 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و این روزها شاهد افزایش ذخیره سازی سد خداآفرین و اتمام سد قیزقلعهسی هستیم. تامین آب شبکه خداآفرین، تامین برق به میزان 270 گیگاوات ساعت در سال و تنظیم آب سالیانه به میزان 2 میلیارد مترمکعب برای ایران و جمهوری آذربایجان از جمله اهداف ساخت سد قیزقلعهسی به شمار میرود. به دنبال بهرهبرداری از سد قیز قلعه سی حجم آب ذخیره شده در سد خداآفرین که در بالادست سد قیز قلعه سی قرار دارد زمینه توسعه بخشهای گردشگری، کشاورزی و نیز تولید انرژی برقابی فراهم خواهد شد.
«بل 212» نام بالگرد حامل رییس جمهور در سفر به تبریز بود که طبق اطلاعات سقف پروازی حدود 17 هزارپا و ظرفیت آن حدود 15 نفر ذکر شده است.
آیت الله رئیسی و اعضای هیأت همراه وی، عصر روز یکشنبه 30 اردیبهشت پس از افتتاح «سد قیز قلعه سی» به منظور افتتاح پروژه بعدی «ارتقای کیفیت پالایشگاه تبریز» با بالگرد بل 212 عازم این شهر شد. این بالگرد به طول 17 متر و ارتفاع 3 متری ساخته شده و سقف پروازی آن حدود 17 هزارپا و بیشترین حجم برخاستی آن 5 تن برآورد شده است. در درون این بالگرد پانزده صندلی وجود دارد که یکی صندلی خلبان و چهارده صندلی دیگر برای مسافران است. در حالت حمل بار نیز گنجایش درونی این بالگرد، به اندازه 6٫23 متر مکعب است. ظرفیت بار خارجی این بالگرد که میتواند آن را حمل کند، چیزی در حدود 2٬268 کیلوگرم است.
نام این بالگرد در ارتش ایالات متحده یواچ-1ان تواین هویی شناخته شده و از نام بل 212 در اشاره به مدل غیر نظامی استفاده میشود. اما شرکت آگوستا مدل نظامی این بالگرد را هم با نام بل 212 عرضه میکند. ارتش ایران هم در دوره حکومت پهلوی بل 212های تولید ایتالیا را خریداری کرده بود و مدل نظامی این بالگرد هم در ایران به نام بل 212 معروف است. بل 212 در جنگهای متعددی از جمله جنگ ویتنام، جنگ فالکلند، جنگ ایران و عراق، جنگ آزادسازی کویت، و جنگ 2003 عراق شرکت داشتهاست. بالگردهای بل 212 برای ماموریتهای نظامی همچون حملونقل تاکتیکی، عملیات جستجو و نجات و ایفای نقش آمبولانس پرنده، عملیاتهای شناسایی، و پشتیبانی نزدیک هوایی استفاده میشود.
بالگرد حامل رئیسجمهوری، آیتالله آل هاشم امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از همراهانش برای افتتاح سد مرزی «قیز قلعهسی» به آذربایجان شرقی سفر کرده بود، در مسیر بازگشت در «جنگل دیزمار» در محدوده عمومی بین ورزقان و جلفا استان آذربایجان شرقی دچار سانحه شد.
یک سوال مهم که در همان ساعات اولیه مفقود شدن رئیس جمهور و همراهانش مطرح شد این بود که چرا عملیات امدادی از عصر روز یکشنبه تا صبح روز دوشنبه ادامه پیدا کرد؟ منطقهای که بالگرد در آن دچار حادثه شده بود، به شدت سنگلاخ و ناهموار بود، در روز حادثه نیز هوای منطقه نامساعد ارزیابی شد و به تدریج نیز بر شدت مهآلودگی و باران منطقه افزوده شد.
شرایط سخت منطقه، امدادرسانی را بسیار سخت کرده بود. به همین دلیل نیز حدود 240 نفر از امدادگران هلال احمر به منطقه اعزام شده و در روستای اوزی مستقر شدند. همچنین تیمهای پهپادی، امدادی و مرکز ارتباطات رادیویی هلال احمر در منطقه حضور داشتند.
این پرسش که دولت سیزدهم چه میشود، پرتکرارترین پرسش روز بود. بر اساس قانون اساسی کشور و بنا بر تصمیم رهبری، محمد مخبر از صبح روز دوشنبه 31 اردیبهشت ماه، سکان هدایت دولت را برای حدود 2 ماه در دست گرفته است، همچنین برای جایگزینی مقام وزارت امور خارجه که بر عهده حسین امیرعبداللهیان بود، علی باقری کنی به عنوان سرپرست انتخاب شده است.
آیندهای کمی دورتر نیز شامل انتخاب رئیس جمهور جدید خواهد بود که طبیعتا کابینه خود را نیز خواهد داشت؛ بنابراین چشم انداز ماههای آتی نبرد نامزدهای انتخاباتی خواهد بود. میثم لطیفی، معاون رئیس جمهور گفته است حتی یک روز هم در روند فعالیت دولت اختلالی ایجاد نخواهد شد و تا زمان تحویل امور به دولت بعدی همه چیز به روال سابق پیش خواهد رفت.
در این جلسهای که به میزبانی محمد مخبر و با حضور محسنی اژهای، محمدباقر قالیباف و همچنین معاون حقوقی رئیس جمهور، قائم مقام شورای نگهبان و معاون سیاسی وزیر کشور در محل ساختمان دولت برگزار شد، راجع به نحوه اجرای اصل 131 قانون اساسی مبنی بر طی فرایند انتخابات ریاست جمهوری در مدت 50 روز بحث و تبادل نظر صورت پذیرفت.
بر این اساس، زمانبندی فرایند انتخابات شامل زمان تشکیل هیاتهای اجرایی، ثبت نام نامزدها، تبلیغات و روند برگزاری مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با توجه به توافق اولیه شورای نگهبان، انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در تاریخ 8 تیرماه 1403 برگزار شود.
بر اساس تقویم مصوب انتخابات ثبت نام نامزدها در روزهای دهم تا چهاردهم خرداد انجام میشود و زمان تبلیغات انتخاباتی نیز از روز 23 خرداد لغایت صبح هفتم تیرماه خواهد بود.