در دوران قاجار، نکاح نامهها عمدتاً در دست مردان یا خانوادههای آنها بود وزنان معمولاً نسخهای دریافت نمیکردند. این امر به دلیل ساختار اجتماعی و حقوقی آن زمان بود، هرچند در موارد استثنایی و در خانوادههای باسواد، زنان نیز ممکن بود به نسخهای دسترسی داشته باشند.
به گزارش طوطیا نیوز، نکاح نامه نورالعین خانم و نصرالله خان قاجار، 1316 ق.نصرالله خان نصرالملک (زاده 1242 قمری، درگذشته 1309) دولتمرد دوران قاجار بود.او پسر میرزا نبی قزوینی و برادر میرزا حسین خان سپهسالار بود. نصرالملک درجه امیرتومانی داشت و رئیس فوجهای نظامی قزوین بود. در سفر اول ناصرالدینشاه به فرنگ از همراهان او بود
نکاح نامه نورالعین خانم، دختر محمد مهدی خان فرزند وکیلالملک، و نصرالله خان قاجار، با صداق به مبلغ هزار و صد و ده تومان وجه رایج خزانه عامر ایران؛ در انتها، صلح نامه نصرالله خان با نورالعین خانم در همین تاریخ در خصوص یک آب از شاهراه آب ملک چمک واقع در اسفندقهگان به مالالمصالحه مبلغ یکهزار تومان نقد رایج خزانه به وصف صداق.
نکاح نامههای دوران قاجاری اسنادی بودند که ازدواج را بهصورت رسمی و قانونی ثبت میکردند. این اسناد حاوی اطلاعات دقیقی ازجمله نام عروس و داماد، مهریه، شرایط نکاح و تعهدات مالی و حقوقی زوجین بودند. معمولاً این اسناد توسط یک عالم دینی یا کاتب معتبر تنظیم و با مهر و امضای شاهدان تائید میشدند. نکاح نامههای قاجاری اهمیت زیادی داشتند زیرا بهعنوان مدرک حقوقی برای تعیین حقوق و وظایف زوجین و همچنین بهعنوان ابزار قانونی در مواردی مانند طلاق یا وراثت استفاده میشدند. این اسناد نگاهی جامع به جنبههای مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه قاجاری داشتند و منعکسکننده وضعیت حقوقی و اجتماعی زنان و مردان در آن دوران هستند.