علت زرد شدن ناخن ها و روش های درمان آن ها

انتشار 17 اردیبهشت 1403
مطالعه 7 دقیقه

وضعیت رنگ و شکل ناخن می‌تواند ناگفته های زیادی در مورد سلامت کلی بدن و وضعیت کارکرد اندام‌های درونی‌تان را به شما بازگو کند. وقتی رنگ ناخن تغییر می‌کند می‌تواند دلایل بسیار زیادی داشته باشد و عوامل درونی یا محیطی در ایجاد این عامل دخیل باشند. ناخن‌های دست و پا به طور معمول به رنگ صورتی کمرنگ هستند و هرگونه تغییر رنگ در آنها امری غیر عادی محسوب می‌شود و باید به دنبال علت آن باشید.

علت زردی ناخن چیست؟


دلایل متعددی برای زرد شدن ناخن ها وجود دارد که در ادامه قصد داریم برخی از اصلی ترین علت های زردی ناخن دست و پا را برای شما شرح دهیم.

استفاده منظم از لاک های تیره

یک علت شایع زردی ناخن لاک زدن مرتب ناخن، به ویژه رنگ های تیره است. در حقیقت این رنگ موجود در لاک ها هستند که با کراتین ناخن تداخل پیدا می کنند و موجب زرد شدن ناخن ها می شوند. علاوه بر این زمانی که قصد پاک کردن لاک خود را با لاک پاک کن های حاوی استون دارید، فرصتی برای لاک ناخن مهیا می کنید تا با ناخن ها پیوند قوی ‌تری تشکیل دهند. بنابراین زردی آن تشدید می گردد.

لاک تیره

سندرم ناخن زرد

دیگر علت زردی ناخن که به ندرت پیش می آید، سندرم ناخن زرد است. این سندروم یک بیماری سیستمیک نادر است که با زرد شدن ناخن پا و ناخن انگشت دست همراه با سایر علائم سیستمیک، از جمله مشکلات تنفسی و ورم غدد لنفاوی پاها مشخص می شود.

برنزه کردن پوست

اگر از محصولاتی که به صورت مصنوعی پوست را برنزه می کنند، استفاده کرده باشید، ممکن است همین محصولات باعث زردی ناخن هایتان شده باشند. این محصولات حاوی ماده ای به نام DHA هستند که در صورت تماس با انگشتان هنگام استفاده، ممکن است سطوح بالایی از این مواد اطراف کوتیکول های ناخن جمع شده و ظاهر زرد تیره به ناخن ها ببخشد.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن هم می تواند، یک علت زردی ناخن باشد. اگر شما هم سیگار می کشید، یا حتی قبلا اهل سیگار بوده اید، باید بدانید که این مواجهه منظم با قیر در دود تنباکو است که ناخن های شما را از رنگ طبیعی خود خارج کرده و رو به زردی کشانده است.

عفونت

اولین علت زردی ناخن که قصد داریم در ابتدای این مطلب آن را به عنوان مهم ترین دلیل زرد شدن ناخن ها معرفی کنیم، عفونت های قارچی و باکتریایی است. عفونت های قارچی ناخن اغلب به‌ خاطر تعریق و رطوبت ایجاد می‌شود. با این حال ممکن است ابتلا به بیماری هایی همچون ایدز، دیابت، پسوریازیس و… سبب بروز این عفونت ها شود. دوش‌ های همگانی در استخرها یا باشگاه‌ های ورزشی، سالن های زیبایی که برای رسیدگی به ناخن‌ ها هستند ولی اصول بهداشتی در آن رعایت نمی شود، از مکان های اصلی ایجاد و انتقال عفونت های قارچی اند.

کمبود ویتامین ها و مواد معدنی

کمبود برخی مواد معدنی یا ویتامین ها هم می تواند، باعث زردی ناخن ها شود. کمبودهایی که معمولاً به این مسئله مرتبط اند کمبود روی و کمبود کلسیم هستند. استفاده از رژیم غذایی ناسالم یکی از دلایل اصلی کمبود این مواد معدنی و به دنبال آن تغییر رنگ ناخن هاست. اگر رژیم غذاییتان حاوی کلسیم و ویتامین‌ های مختلف باشد، مطمئن باشید شاهد تغییر رنگ ناخن هایتان نخواهید بود.

بیماری پسوریازیس ناخن

دیگر علت زردی ناخن ابتلا به بیماری پسوریازیس ناخن است. پسوریازیس ناخن نوعی بیماری مزمن سیستم ایمنی بدن است که یکی از علائم و نشانه های آن زرد شدن ناخن هاست. اگر فکر می کنید، علت زردی ناخن شما می تواند این بیماری باشد، در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایید. درمان به موقع، جلوی وخیم شدن این بیماری را می ‌گیرد.زردی ناخن یکی از مشکلاتی است که نشان از عدم سلامتی فرد دارد و به محض مشاهده آن باید پیگیر علت آن بود.

بیماری های غده تیروئید

ابتلا به بیماری های تیروئیدی مانند پرکاری یا کم کاری تیروئید نیز می تواند یک علت زردی ناخن باشد. زمانی که غده تیروئید دچار اختلال شود علائم مختلفی نشان می دهد، که یکی از این علائم می تواند، زرد شدن ناخن ها باشد.

بیماری های کبدی

دیگر علت زردی ناخن اختلال در کارکرد کبد است. بیلی ‌روبین رنگدانه زردی است که از سوخت و ساز هموگلوبین خون تولید می ‌شود و کبد وظیفه گرفتن این ماده از خون و دفع آن را از طریق صفرا بر عهده دارد. زمانی که فردی دچار اختلال کارکرد کبدی باشد، بیلی ‌روبین، به خوبی دفع نمی‌ شود و همین امر باعث تغییر رنگ ناخن ها به رنگ زرد می شود.

بیماری های کلیوی

اختلال در عملکرد کلیه ها نیز می تواند، یک علت زردی ناخن باشد. بیماری های کلیوی می تواند سطح بیلی ‌روبین را که یک رنگدانه زرد در خون است، در بدن بالا ببرد. همین بالا رفتن میزان بیلی روبین در خون منجر به زردی ناخن می ‌شود.

دیابت مزمن

اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید، علت زردی ناخن دست و پایتان را باید در بیماری خود بیابید. افراد مبتلا به دیابت از آن جایی که با ضعف سیستم ایمنی بدن هم دست و پنجه نرم می کنند، در معرض ابتلا به عفونت های قارچی ناخن هم هستند. بنابراین بدیهی است، که زردی ناخن در این افراد شایع باشد.

بیماری های ریوی

یک علت نادر زردی ناخن دست و پا ابتلا به بیماری های ریوی است. زمانی که مایع اضافی در ریه ها تجمع پیدا می کنند، به دنبال آن ناخن ها تغییر رنگ می دهند و رو به زردی سوق پیدا می کنند.

زرد شدن ناخن

درمان خانگی برای رفع زردی موضعی ناخن


برای اطمینان خاطر پیش از امتحان کردن درمان های خانگی به پزشک مراجعه کنید. اگر علت زرد شدن ناخن در ارتباط با بیماری بخصوصی نبود می توانید از درمان های خانگی زیر نیز استفاده کنید. البته همواره دریافت مشاوره از پزشک را فراموش نکنید!

استفاده از لیمو ترش

لیمو ترش با خاصیت اسیدی و سفید کنندگی خود، سطح ناخن شما را از هرگونه رنگ موضعی و سطحی پاک می‌کند. برای استفاده از لیمو ترش، یک لیموترش تازه را از وسط نصف کنید و کمی نمک روی آن بپاشید و مستقیما بر سطح ناخن زرد شده خود بمالید و 3 تا 5 دقیقه ماساژ دهید. این کار را روزی یکبار تا حصول نتیجه تکرار کنید.راهکار دیگر سفید شدن ناخن توسط لیمو ترش، ماساژ ناخن‌ها با استفاده از پوست لیموترش است که بسیار ساده و کاربردی بوده و تکرار روزانه آن به راحتی زردی ناخن را ازبین می‌برد.

استفاده از خمیر دندان

خمیردندان‌های حاوی سفید کننده نیز می‌توانند راهکار مناسبی برای رفع زردی ناخن‌ها باشند. این مدل خمیر دندان‌ها حاوی ذرات ریزی با خاصیت سایندگی و سفید کنندگی هستند که با کشیده شدن بر سطح ناخن‌ به از بین رفتن لایه زرد رنگ سطح آنها کمک خواهند کرد. می توانید روزی یکبار تا دوبار بسته به شدت زردی ناخن خود به صورت روزانه از این راهکار استفاده کنید تا زردی ناخن شما به طور کلی از بین برود.

استفاده از سرکه سیب

سرکه سیب به عنوان یک ماده سفید کننده طبیعی و خانگی کاربرد دارد و برای رفع زردی ناخن نیز می‌توانید از آن استفاده کنید. برای این کار یک فنجان سرکه سیب را با یک تا یک و نیم لیتر آب ولرم مخلوط کنید و دستان خود را برای 20 دقیقه درون آن قرار دهید. می‌توانید هفته‌ای سه بار از این راهکار بهره بگیرید تا ناخن‌ها به طور کلی سفید و تمیز شوند.

استفاده از آب کلم برگ

کلم برگ حاوی مقدار زیادی کلسیم و مواد معدنی است که عصاره و آب آن می‌تواند باعث تقویت و رفع لکه و زردی ناخن شود. برای استفاده از این روش فوق‌العاده چند برگ از کلم را جدا کنید و در دو لیوان آب بجوشانید. بعد از 20 دقیقه برگ‌ها را در بیاورید و دستان خود را درون آب کلم ولرم قرار دهید و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید. این کار را می‌توانید روزانه و تا رسیدن به نتیجه دلخواه تکرار کنید.

استفاده از شیر

شیر سرشار از کلسیم و مواد معدنی است که برای سلامت ناخن بسیار مفید است و می‌توانید برای تقویت ناخن‌های خود از آن استفاده کنید. استفاده مستقیم شیر بر روی ناخن برای درمان پوسته پوسته شدن، زرد شدن ناخن، رفع نقطه‌های سفید و افزایش استحکام بافت ناخن کاربرد دارد. برایاستفاده از شیر، یک تا دو فنجان شیر را بجوشانید و اجازه دهید ولرم شود، سپس ناخن‌های خود را درون آن قرار دهید و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید؛ سپس دستانتان را بشویید. استفاده از این روش محدودیتی ندارد و به صورت روزانه می‌توانید از آن استفاده کنید.

سخن پایانی


بعد از به کار بردن هر یک از روشهای خانگی برای تقویت و از بین بردن رنگ زرد ناخن خود، با استفاده از یک مرطوب کننده و آبرسان ویتامینه، پوست دست و پا و ناخن‌های خود را مرطوب کنید تا دچار خشکی نشوند.

دیدگاه ها
  ارسال به دوستان:
نظرات و دیدگاه های کاربران