فرزند ممکن است رابطه جنسی و رابطه زناشویی پدر و مادرش را به صورت اتفاقی مشاهده کند. مشاهده صحنه رابطه زناشویی ممکن است مشکلات روحی برای کودک ایجاد کند. اما پدر و مادر ها در همچسن مواقعی باید چه کنند؟ در ادامه این مطلب از طوطیا نیوز با ما همراه باشید.
یکی از اتفاقاتی که بسیار رایج ولی در عین حال آسیب زننده است این است که فرزند به طور اتفاقی رابطه جنسی پدر و مادرش را ببیند. ترس از این موضوع نباید باعث اضطراب از رابطه جنسی و شوهر ها بشه اما حتما زوجین باید طوری رابطه جنسیشان را مدیریت کنند که چنین اتفاقی نیافتد. این مسئله می تواند سبب بروز بسیاری از مشکلات در زمینه برقراری رابطه عاطفی و زندگی زناشویی کودک در بزرگسالی او شود.
شاید یکی از بدترین اتفاقاتی که میتواند در طول زندگی زناشویی رخ بدهد زمانی باشد که کودک شاهد رابطه زناشویی والدینش شود . دیدن این صحنه روی کودک تاثیرت منفی زیادی میگذارد و میتواند سلامت روان او را تحت تاثیر قرار دهد اما برخورد والدین در این زمان با او بسیار مهم است.
درست که در آن شرایط که شوکه شدهاید و از دست فرزندتان عصبانی هستید، کنترل کردن خودتان و خونسرد رفتار کردن دشوار است اما لازم است که خونسرد باشید. اگر عصبانی شوید و فرزندتان را سرزنش کنید، روی او تاثیر منفی بیشتری میگذارد و او احساس گناه و عذاب وجدان میگیرد که چرا این کار را کرده است.
اگر فرزندتان رابطه جنسیتان را دیده است، شاید در ذهن خود فکر کند که پدر و مادر در حال آزار دادن به یکدیگر بودهاند و از این موضوع بترسد و وحشت کند. خودتان را بپوشانید، پیش فرزندتان بروید و او را در آغوش بگیرید و صحبت کنید. بگویید:«پدر و مادرت چون همدیگه رو خیلی دوست دارن، همدیگه رو بغل کرده بودن عزیزم و چیزی که دیدی، عصبانیت و آزار دادن نبوده.»
از فرزندتان بپرسید که چه چیزی دیده است و برداشتش از اینکه دیده است چیست؟ اگر او ترسیده است، برایش توضیح بدهید و به او آرامش بدهید اما اگر احساس بد خاصی ندارد و یا چیز خاصی ندیده است، مشکلی وجود ندارد.
برخی از والدین برای اینکه نمیدانند چه توضیحی باید بدهند، به فرزندشان دروغ میگویند. مثلا میگویند:«من و پدرت داشتیم با هم کشتی تمرین میکردیم و بازی میکردیم.» شاید اوایل کودک باور کند اما این حرف شما همیشه در ذهن او میماند و وقتی بزرگ شود و متوجه شود که علت صحنهای که دیده است چیست و واقعا چه اتفاقی داشت میافتاد، آن زمان متوجه میشود که به او دروغ گفتید و از دست شما عصبانی خواهد شد و یا دیگر به حرفهایتان اعتماد نخواهد کرد.
عشق را بیاعتبار نکنید و اشتباه توضیح ندهید تا دیدگاه فرزندتان در مورد عشق تغییر کند. اگر شما رابطه جنسی و چیزی که فرزندتان دیده است را عشق بنامید، او فکر میکند که عشق یعنی در کنار یک نفر خوابیدن و شاید این دیدگاه به روابط عاطفی آیندهاش در بزرگسالی آسیب بزند، هرچند که احتمالا وقتی بزرگ شود، بهتر متوجه معنی عشق میشود اما دیدگاهی که شما به عنوان والد به او میدهید نیز مهم است. میتوانید بگویید که چیزی که دیده است هم نوعی از عشق است.
اگر شما به درستی در هر سنی به او آموزش ندهید، فرد دیگری این کار را میکند یا او بعدا در سایتها، ممکن است فیلمها یا تصاویری در این زمینه ببیند. پس بهتر است او در کنار والدینش، آموزشهای درست را کسب کند تا اینکه در مدرسه یا در سایتها، چیزهای مختلفی ببیند و بشنود که آموزشهای غلط هستند.
نباید به فرزند خود بگویید «نباید رابطه جنسی داشته باشی»، «نباید حامله بشی» یا «مواظب باش رابطه جنسی نداشته باشی تا بیمار نشی» چون شاید یک فرزند که هنوز چیز زیادی نمیداند، اتفاقا در دوران نوجوانی به سمت این نبایدها برود تا آنها را تجربه کند و بداند که چرا مادر یا پدرش به او گفتهاند که نکن. پس با نبایدها، ذهن فرزندتان را کنجکاو نکنید و سرزنشش نکنید. اگر هم میخواهید در مورد پیامدهای آن صحبت کنید، درست و منطقی توضیح دهید که چرا میگویید که نباید این کارها را بکند.
بهتر است در مورد بایدها صحبت کنید. او چه کار کند تا از لحاظ جنسی، ذهن و جسم سالمی داشته باشد؟ چه کار کند تا در آینده بتواند میل جنسیاش را قبل از ازدواج کنترل کند؟ وقتی در آینده وارد رابطه عاطفی شد و به او پیشنهاد رابطه جنسی دادند، باید چه کار کند؟ چه کار کند تا مورد سوءاستفاده جنسی قرار نگیرد؟ پاسخ دادن به این سوالات و آموزش دادن آن به فرزندان، مهمتر از سرزنش کردن و توضیح دادن نبایدها است.
اگر فرزندتان میگوید:«مامان سکس چیه؟» یا «من از کجا به دنیا اومدم؟ قبلا کجا بودم؟» از او بپرسید که در مورد اینها چه میداند؟ اگر در مدرسه چیزهایی شنیده است در تبلتش مطالبی را دیده است، دقیقا این مطالب چه چیزهایی بودند؟ و سپس اطلاعاتی که مناسب سنش است به او توضیح بدهید یا اگر خودش اطلاعات درست را دارد، بگویید که همینها درست است و توضیح بیشتری برای آن ندارید.
در برخی از خانوادهها، زن و شوهر میگویند:«زشته بچهها ببینن که ما همدیگه رو بغل میکنیم و به هم محبت میکنیم» اما در هنگام دعوا کردن، همه حرفهایشان را پیش بچهها میزنند و به آنها آسیب وارد میکنند. حقیقت این است که نباید پیش بچهها دعوا کرد اما بچهها باید مهر و محبت پدر و مادرشان با هم را ببینند و حس کنند تا خودشان یاد بگیرند که در آینده چگونه باید به همسر خود محبت کنند و محبت کردن کار بد و زشتی نیست.
این بیادبی و آزادگذاری افراطی نیست، بلکه ضروری است که فرزند از والدین خود در مورد رابطه جنسی آموزش ببیند و یاد بگیرد. اگر او این آموزشهای درست را از والدین خود نگیرد، در آینده از هم کلاسی، همکار، دوستان و… میشنود یا در فضای مجازی اطلاعات اشتباه را یاد میگیرد.
بار هیجانی این اتفاق برای بچه ها بسیار بسیار زیاد هست و می تواند اضطراب، ترس و حتی تحریکات جنسی را در کودک ایجاد کند. خیلی مهم است که در این شرایط دیده ها و احساسات کودک را انکار نکنیم و به هیچ وجه به او دروغ نگوییم فقط کافیه که گوش بدهید و خیال کودک را از تصورات ترسناک و خشنی که در این رابطه دارد، راحت کنیم.داشتن رفتاری اشتباه از جانب والدین با فرزندانی که رابطه جنسی آنان را دیده اند می تواند در بزرگسالی مشکلات زیادی از جمله افسردگی، اضطراب و مشکل در برقراری روابط عاطفی و زناشویی می شود.