طوطیا نیوز: ویتامین B12 نیز مانند سایر ویتامینها در بدن ساخته نمیشود و نیاز است از راه تغذیه جذب شود. تا چه میزان درباره ویتامین ب 12 اطلاعات دارید؟ چگونه کمبود ویتامین B12 را جبران کنیم؟ علائم بالا بودن ویتامین b12 را میدانید؟ نحوه مصرف ویتامینB12 چگونه است؟ آیا درباره ارتباط ویتامین B12 و لاغری ویا ارتباط ویتامین B12و تیروئید، چیزی میدانید؟
به گزارش طوطیا نیوز، کمبود ویتامین ب 12 که آن را با نام کوبالامین نیز می شناسند در بدن میتواند عملکرد اعصاب محیطی و مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد و سبب ساز بروز بیماری هایی همچون افسردگی شود. علاوه بر این، کمبود ویتامین B12 در بدن، میتواند علت خستگی دائمی، ضعف و عدم تمرکز باشد.
همچنین، این ترکیب یکی از پیشنیازهای مهم در تولید گلبول قرمز است و در صورت کمبود ویتامین B12 کمخونی و به دنبال آن فشار خون پایین بروز میکند. یکی از مهمترین ویتامینهای مورد نیاز برای تیروئید که برای عملکرد صحیح آن ضروری است، ویتامین ب 12 است ارتباط بین این ویتامین و تیروئید، بیماریهایی است که به دنبال کمبود این ترکیب در بدن اتفاق میافتد. به طور کلی اصلی ترین علائم کمبود ویتامین ب12 در بدن را می توان موارد مهم زیر دانست:
احساس ضعف و خستگی مفرط
رنگ پریدگی و زرد شدن پوست بدن
سردرد های مداوم
افسردگی و تغییرات خلقی
مشکلات گوارشی نظیر یبوست و …
ضعف در تمرکز
درد و التهاب در ناحیه دهان و زبان
سوزن سوزن شدن بدن به ویژه در پاها
عدم کاهش وزن با وجود رژیم (استپ وزنی)
گرفتگی عضلات
اختلال در نعوظ
اختلالات بینایی
یکی از مهمترین دلایل کمبود این ویتامین در بدن میتواند به دلیل بالارفتن سن باشد. اغلب، در افراد مسن و پیر، کمبود ویتامین B12 وجود دارد. همچنین افرادی که جراحی لاغری انجام دادهاند و بخشی از معده یا روده خود را برداشتهاند، بیشتر مستعد افت سطح این ویتامین در بدن خود می باشند. چنانچه این افراد ذخیره کافی در بدن خود داشته باشند، تا حدود 4 سال طول میکشد تا علائم آن مشخص شود. افرادی که الکل زیاد مصرف میکنند و یا التهاب روده و بیماری سلیاک دارند نیز اغلب دچار کمبود ویتامین B12 هستند.
ممکن است کودکان نیز به کمبود ویتامین ب12 دچار شوند که اغلب به دلیل غذای رژیمی مادر، در دوران بارداری است. چنانچه فرد باردار یا شیرده، از میزان کافی غذاهای حاوی ویتامین B12 استفاده نکند، احتمال کمبود این ویتامین در کودک وی بالا میرود که در رشد و حرکت او اختلال ایجاد کرده و یا کودک را دچار کمخونی میکند.
چگونه کمبود ویتامین B12 را جبران کنیم ؟!
ویتامین ب 12 را باید از مواد غذایی جذب کنیم. همچنین میتوان از مکملهای ویتامین ب 12 استفاده کرد. این مکملها را میتوان به صورت آمپول ویتامین B12 و همچنین قرص یا کپسول استفاده نمود.
برای کمبود ویتامین b12 چی بخوریم؟
گوشت سفید
گوشت قرمز
تخم مرغ
لبنیات
غلات
حبوباتی همچون عدس و لوبیا سفید
چنانچه بر اثر عدم جذب ویتامین ب12 در بدن، نیازمند استفاده از مکملها باشیم؛ میتوانیم آنها را به دو صورت قرص و آمپول ویتامین B12 استفاده کنیم. آمپول این ویتامین اغلب در موارد کمخونی تجویز میشود و بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که به دلیل مشکلات اسید معده قادر به جذب ویتامین ب 12 به صورت خوراکی نیستند. برای برخی از افراد این آمپول ممکن است سبب ایجاد آلرژی شود. برخی از عوارض آمپول ویتامین ب 12 عبارتند از:
سردرد
خارش و تورم پوست
حالت تهوع
معده درد
و...
نحوه مصرف قرص ویتامین b12 چگونه است؟ یکی از راههایی که به کمک آن میتوانیم کمبود کوبالامین را جبران کنیم، استفاده از قرص ویتامین B12 است. برخی از افراد قادر به جذب ویتامین های گروه B از طریق خوراکی نیستند و به همین دلیل باید با تجویز پزشک از مکمل ویتامین B12 استفاده کنند.
مقدار مصرف قرص ویتامین ب 12 در روز چقدر است؟ بزرگسالان روزانه به میزان 2.4 میکروگرم از ویتامین ب 12 نیازمند هستند که مازاد آن از طریق ادرار فرد دفع خواهد شد. نحوه مصرف ویتامین ب 12 به صورت خوراکی و همچنین دوره زمان مصرف قرص، توسط پزشک برای این افراد مشخص میشود. به طور کلی چنانچه نیازمند مصرف این مکمل هستید، بهترین زمان خوردن ویتامین ب 12 همراه با صبحانه یا نهار است؛
اما شکل زیرزبانی آن همراه با شام میل می شود. همچنین توجه به این نکته ضروری است که در صورتی که ویتامین ب کمپلکس مصرف می کنید، بهتر است هنگام صبح آن را میل کنید. به این دلیل میگوییم بهترین زمان مصرف قرص ویتامین B12 در روز است، زیرا میتواند در افزایش سوخت و ساز موثر باشد؛ بنابراین بهتر است در طول روز مصرف گردد.
توجه داشته باشید ویتامین b12 و غلظت خون می توانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند. به این صورت که طی برخی آزمایش های انجام شده مشخص گردیده است که نوع تزریقی این ویتامین می تواند موجب افزایش حجم خون و گلبول های قرمز شود. بنابراین از مصرف خود سرانه آن حتما بپرهیزید.
در خصوص دوز تزریق آمپول b12 در افراد مختلف این میزان می تواند متفاوت باشد. به طوریکه بستگی به میزان کمبود ویتامین مزبور در بدن فرد مورد نظر دارد و توسط پزشک معالج تجویز می گردد. اما معمولا این امپول به صورت هفته ای یک بار تا ماهی یکبار در افراد مختلف تجویز می گردد.
ویتامین ب 12 برای چی خوبه؟ چنانچه برای لاغری از ویتامین ب 12 استفاده میکنید، بهتر است در کنار آن، تحرک و یک رژیم غذایی مناسب را فراموش نکنید. یک رژیم لاغری اصولی و صحیح که می توانید نمونه های آن را در سایت غفاری دایت پیدا کنید؛ به شما کمک میکند تا به صورت اصولی به تناسب اندام برسید و در کنار آن سلامت شما را به خطر نمی اندازد.