طوطیانیوز: آیت الله جنتی با اسم کامل "احمد جنتی لادانی" متولد 3 اسفند 1305 در لادان اصفهان، هم اکنون مسن ترین مقام رسمی جمهوری اسلامی ایران است.
نام :احمد
نام خانوادگی : جنتی
متولد : 3 اسفند 1305 در لادان اصفهان
تحصیلات : حوزه ی علمیه
حرفه : رئیس مجلس خبرگان رهبری
آیت الله احمد جنتی متولد 3 اسفند سال 1305 در روستای لادان در نزدیکی شهر اصفهان است.پدرش ملاهاشم از روحانیون به نام آن زمان روستا وو در اصفهان به تدریس علوم حوزوی مشغول بود. مادرش جلسات مذهبی را اداره و قرآن و برخی از کتب دینی را تدریس می کرد.او تنها فرزند خانواده بود، با این حال خانواده ی او با مشکلات مالی فراوانی مواجه بودند و زندگی آن ها به سختی می گذشت.
آیت الله جنتی تاکنون 2 بار ازدواج کرده است.
وی بار اول در سال 27، در ایام طلبگی با صدیقه مظاهری جان نثاری ازدواج کرد و صاحب 4 پسر به نام های علی، حسن، حسین و محمد شد.علی جنتی در سال 96 خبر از ازدواج مجدد پدرش آیت الله جنتی به دلیل تنهایی داد.
وی چهار پسر به نام علی، حسن، حسین و محمد دارد. حسین جنتی پس از اعلام جنگ مسلحانهٔ مجاهدین خلق علیه جمهوری اسلامی ایران، به حمایت از این سازمان برخاست و همراه با همسرش فاطمه سروری به زندگی مخفی روی آورد تا اینکه بالاخره در 23 خرداد سال 1361 در حملهٔ سپاه پاسداران کشته شد. احمد جنتی عاصف (محسن)، پسر حسین و نوهٔ خود، را بزرگ کرد که او نیز در نوجوانی و حین امر به معروف و نهی از منکر به عنوان بسیجی در یک سانحه رانندگی کشته شد. علی جنتی نیز از همراهان محمد منتظری در مبارزات مسلحانه در پیش از انقلاب 1357 ایران بودهاست و پس از انقلاب در دورههای مختلف ریاست صدا و سیمای استان خوزستان، استانداری خوزستان، استانداری خراسان، ریاست دفتر هاشمی رفسنجانی، سفیر ایران در کویت، معاونت سیاسی وزیر کشور در دوره احمدینژاد به عهده داشتهاست و در دوره حسن روحانی وزیر فرهنگ و ارشاد شد. حسن جنتی دیگر پسر او در دیار پدری (لادان اصفهان) به نجاری مشغول است و محمد جنتی نیز کارمند سازمان تبلیغات اسلامی تهران است، وی پیش از این به شغل برقکاری مشغول بودهاست. همسر احمد جنتی، صدیقه مظاهری، شامگاه 6 فروردین 1394 به دلیل کهولت سن و ایست قلبی درگذشت. جنتی مدتی پس از فوت همسر دوباره ازدواج کرد.
فرزندان آیت الله احمد جنتی
علی جنتی
حسن جنتی
حسین جنتی
تحصیلات
در زادگاه او مدرسهای وجود نداشت، اینچنین بود که به مکتبخانه رفت و خود، اندکی از دروس جدید را خواند و بعدها در قم، مقداری زبان انگلیسی فرا گرفت. او دورۀ ادبیات عرب و مقدمات سطح را تا سال 1324 در حوزه علمیه اصفهان خواند. دوران نوجوانی او با اختناق رضاخانی همراه بود. او درباره آن دوران میگوید: «حدود 15 سال از عمرم را در زمان اختناق رضاخانی گذراندم، زمانی که لباس روحانی ممنوع شد و حتی لباسهای سنتی و عمامهها را بر میداشتند، کلاههای نمدی را پاره میکردند، به قبا و عبا ایراد میگرفتند، کت و شلوار تا حدی اجباری شده بود، مخصوصا برای کارکنان دولت، کشف حجاب اجباری بود حتی در روستای ما زنان جرأت نداشتند با آن چادرهای محلی ضخیم به نام چاپپ بیرون بیایند... مدارس دینی بعضی تعطیل و بعضی تبدیل به دبستان و امثال آن شده بود، بعضی طلاب و روحانیون برای همین، تغییر هویت دادند و بعضی به عسرت گذراندند، مجالس روضه تعطیل شده بود، اندکی هم که مانده بودند احساس حقارت میکردند، امیدی به آینده نداشتند، مساجد خلوت شده بود؛ غرب، کعبه آمال شده بود، پیشرفتهای علمی و صنعتی همه مردم را با احساس حقارت و غربزدگی مواجه کرده بود، روزی را هم دیدم که نیروهای متفقین در شهر اصفهان کنترل شهر را به عهده گرفته بودند و سر چهارراهها ایستاده بودند، هزار شکر که آن دوران و دوران پس از آن گذشت.»
او پس از تکمیل مقدمات و طی کردن برخی از دروس سطح، به حوزه علمیه قم رفت. با ورود به قم به تکمیل دروس دورۀ سطح پرداخت و در درس خارج بزرگانی همچون آیت الله بروجردی، آیت الله گلپایگانی و امام خمینی شرکت میکرد.در دوران تحصیل خود با افرادی، چون شهید سعیدی، شیخ محسن حرمپناهی، شهید مفتح، سیدکرامتالله ملک حسینی، شیخ ابوالقاسم خزعلی و شیخ محمدعلی موحدی کرمانی به مباحثه درس میپرداخت و با بزرگانی، چون شهید بهشتی، شهید قدوسی، آیت الله مصباح یزدی، آیت الله سبحانی، آیت الله مشکینی و آیت الله امینی هم رابطۀ دوستانه و مصاحبت داشت.
آغاز تدریس و مبارزات انقلابی
آیت الله جنتی پس از پایان تحصیلات مدت چهارده سال در مدرسۀ علمیه حقانی به تدریس دروس دورۀ مقدمات و سطح پرداخت و برخی از کتب حدیث از جمله «اثبات الهدایه»، «ایقاظ الهجعه»، «تحفالعقول» و «المواعظ العددیه» را ترجمه کرد.او در کنار فعالیتهای علمی حضور پررنگی هم در فعالیتهای سیاسی داشت. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در بسیاری از سخنرانی ها، اجتماعات عمومی و جلسات خصوصی به افشای رژیم پهلوی پرداخت. جنتی با عضویت در جامعۀ مدرسین حوزه علمیه قم، به برنامهریزی هماهنگ برای برپایی راهپیمایی ها، نوشتن اعلامیهها و ارتباط با دیگر مراکز مرتبط با نهضت امام خمینی ـ. همانند جامعه روحانیت مبارز ـ. میپرداخت.او سه بار به زندان رفت و مجموعاً سه ماه زندانی شد و یک بار هم دستگیر و به مدت سه سال به اسدآباد همدان تبعید شد.
فعالیتهای سیاسی پس از انقلاب
فعالیتهای سیاسی او پس از انقلاب با قبول مسئولیتهای گوناگون در نظام تازه ادامه یافت. نخستین مسؤولیت او پس از پیروزی انقلاب، قضاوت در دادگاههای انقلاب با حکم امام در استانهای خوزستان و تهران بود.
از مسؤولیتهای مهم آیت الله جنتی در سالهای بعد عضویت در شورای نگهبان قانون اساسی بود. او در طول عمر 32 ساله این نهاد تا امروز به عنوان عضو فقها و دبیر این شورا به فعالیت مشغول بوده است.
دبیری شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، ریاست سازمان تبلیغات اسلامی، نمایندگی امام و رهبری در اتحادیۀ انجمنهای اسلامی دانش آموزان، عضویت در شورای نگهبان قانون اساسی با حکم امام و رهبری، دبیری شورای نگهبان قانون اساسی، امامت جمعۀ موقت قم، کرمانشاه و تهران، عضویت در شورای پشتیبانی جنگ، مدیریت در دادگاههای انقلاب اسلامی، نمایندگی مجلس خبرگان در دورۀ اول و دوم از استان خوزستان و در دورۀ سوم از استان تهران، عضویت در هیأت تحقیق مجلس خبرگان، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی با حکم رهبری، عضویت در شورای عالی تبلیغات خارجی با حکم رهبری، مسوؤلیت ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، عضویت در کمیسیون صدا و سیما به عنوان نائب رئیس از دیگر مسئولیتهای او در سالهای پس از انقلاب است.او هم اکنون عضو فقها و دبیر شورای نگهبان و امام جمعۀ موقت تهران است و برخی دیگر از مسئولیتهای فوق را نیز به عهده دارد.
مدتها بود که میگفت به دلیل مشغله زیاد میخواهد تریبون امامت جمعه تهران را ترک کند. دبیر شورای نگهبان و رییس مجلس خبرگان رهبری دیگر خطیب موقت تهران نیست. سرانجام خطابههای آتشین آیتالله جنتی پایان یافت.
به گزارش ایسنا، رهبر انقلاب امروز (یکشنبه) باکناره گیری آیت الله احمد جنتی از امامت جمعه تهران موافقت کردند. جنتی در نامهای به رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به 25 سال توفیق خدمت در سنگر امامت جمعه تهران و با تشکر از اعتماد و عنایات حضرت آیتالله خامنهای در طول این مدت، درخواست کنارهگیری از امامت جمعه تهران را مطرح کرده بود که مقام معظم رهبری با این درخواست موافقت کردند و جنتی را از این وظیفه خطیر معاف.
احمد جنتی فرزند ملاهاشم در سال 1305 در اصفهان به دنیا آمده است. او پس از تحصیلات مقدماتی وارد حوزه علمیه قم و از شاگردان امام خمینی و آیتاللهالعظمی بروجردی شد. جنتی از مبارزین با رژیم شاه بود. او با عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، به برنامهریزی هماهنگ برای برپایی راهپیماییها، نوشتن اعلامیهها و ارتباط با دیگر مراکز مرتبط با نهضت امام خمینی(ره) میپرداخت. جنتی همواره ارتباط خود را با امام (ره) حفظ میکرد تا با الهامگیری از ایشان، از آخرین فعالیتهای مبارزاتی در قم، نجف و دیگر شهرها اطلاع پیدا کند.
او بارها در قم، رفسنجان و جزیره خارک مورد تهدید و تعقیب رژیم شاه قرار گرفت و چند بار در قم بازداشت شد. جنتی سه نوبت به زندان رفت و مجموعاً سه ماه زندانی شد و یک بار هم دستگیر و به مدت سه سال به اسدآباد همدان تبعید شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی جنتی مناصب مختلفی را تجربه کرد اما حضور در شورای نگهبان و دبیری این شورا منصبی است که از ابتدای انقلاب با نام جنتی گره خورده است. او باسابقهترین عضو فقهای شورای نگهبان است و پس از منصوب شدن از سوی امام خمینی (ره) در اسفند 1358 در تمام ادوار شورای نگهبان حضور داشته است. او در پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری به عنوان نفر شانزدهم (آخر) تهران به این مجلس راه یافت و از قضا به ریاست خبرگان پنجم هم رسید.
عضویت در مجلس خبرگان رهبری و ریاست دوره پنجم (فعلی) این مجلس، عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، ریاست ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، ریاست سازمان تبلیغات اسلامی، ریاست شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، عضویت در شورای عالی تبلیغات خارج از کشور، عضویت و ریاست شورای مرکزی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نمایندگی مقام معظم رهبری در امور بالکان، نمایندگی مقام معظم رهبری در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان، امامت جمعه موقت تهران، قم، اهواز و کرمانشاه، عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ، قاضی دادگاههای انقلاب اسلامی اهواز از سمتهایی است که جنتی در این دوران تجربه کرده و هنوز به برخی از آنها اشتغال دارد.
پس از رحلت امام (ره)، علاوه بر برخی خطبای پیشین، آیتالله احمد جنتی اولین امام جمعهای بود که از رهبر انقلاب حکم گرفت. او پیش از تهران خطیب جمعه قم، اهواز و کرمانشاه هم بود. جنتی در این سالها در نماز جمعه مواضع صریحی داشته و از اینکه به یک جریان سیاسی خاص منتسب شود ابایی نداشته است.
جنتی پس از حوادث انتخابات 88 در خطبهای با اشاره به عاشورای 88 و اینکه اگر لطف خدا و درایت مقام معظم رهبری نبود این فتنه نظام را از پای درمیآورد، گفت: اکنون این روسیاهان در خانه خود محبوس شدهاند و منتهی امکانات و وسایل زندگی، تلویزیون و رفاهیات را در خانه در اختیار دارند. اگر رافت اسلامی نبود باید اعدام میشدند.
وی با بیان اینکه در فقه اسلامی حکم کسی که افساد فیالارض کند اعدام است، اظهار کرد: اینهایی که هشت ماه مملکت را ناامن کرده و بسیاری از جوانان اصیل بسیجی را کشتند و تخریبهای بسیاری داشتند، آیا این فساد فیالارض نیست؟
جنتی در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد هم خطیب جمعه تهران بود و معمولا در خطبههایش به حمایت از دولتهای نهم و دهم میپرداخت.
به طور مثال زمانی که طرح سوال از احمدینژاد به یکی از بحثهای سیاسی و رسانهای تبدیل شده بود، جنتی از اقدام نمایندگان مجلس مبنی بر طرح سوال، گلایه و آن را دشمنشادکن دانست، تاکید کرد: ای کاش این موضوع در زمان دیگری یا در نشست خاصی بین نمایندگان و رییس دولت مطرح میشد.
یا در جایی دیگر جنتی در خطبهای با اشاره به نامه احمدینژاد به جورج بوش عنوان کرد که از این نامه بوی عزت، حکمت و اقتدار به مشام میرسد و پیشنهاد کرد که متن این نامه در کتابهای درسی گنجانده شود!
البته جنتی پس از صحبتهای احمدینژاد درباره رجعت هوگو چاوز در خطبههای نماز جمعه از این اظهارات انتقاد کرد و گفت: ای کاش برخیها که میخواستند برخی مسائل را مطرح کنند چهار تا کتاب میخواندند و چهار روز به حوزه علمیه میرفتند و بین مسائل نقلی و عقلی تفاوت قائل میشدند. رجعت از مسائل نقلی است و با دلیل نقلی ثابت میشود و نیاز به حدیث و استناد به قرآن دارد. این درجه دولتی نیست که به سینه هر کس که بخواهد بچسباند. بعد هم علما، مراجع و مسلمین را ناراحت کند، به چه مبنایی این حرف را میزند؟ چه دلیلی دارد که آدم هرچه به دهانش میآید بگوید؟
جنتی در دولتهای یازدهم و دوازدهم برخلاف دولتهای نهم و دهم در خطبههای نماز جمعه تهران بیشتر رویه انتقادی خود را دنبال کرده و برخی مواقع با اظهارات جنجالی خود واکنشهایی را برانگیخته است.
او یک بار در اظهاراتی جنجالی در نماز جمعه تصریح کرد: برادران بسیجی باید به فکر باشند و هرجا انحرافی دیدند اظهار نظر کنند، همان طور که برادران شما در سازمان بسیج اساتید نامهای در خصوص انتصابهایی که در بعضی از وزارتخانهها صورت گرفته امضا کردند و گویا فعلاً قصد دارند با داس بچههای انقلابی را درو کنند. این را همه میدانند و من از آقای رییسجمهور سوال دارم آیا این مسایل را میدانی یا نمیدانی؟ اگر میدانی وا اسفا و چرا اقدامی نمیکنی و اگر نمیدانی واحسرتا و مطالبی را که در رسانهها در این باره منتشر میشود مطالعه کنید و اگر درست است اقدام کنید.
اظهاراتی که با واکنشهایی از سوی اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور و برخی حامیان دولت مواجه شد. البته گفته میشود که جنتی در مقام خطیب جمعه به دنبال انتقاد از رویههای اشتباه بوده است.
سرانجام آیتالله احمد جنتی پس از 25 سال خطبهخوانی در نماز جمعه تهران با موافقت رهبر انقلاب امروز از این سمت کنار رفت. به نظر میرسد جنتی با بالا رفتن سن و مسئولیت سنگین به عنوان دبیری شورای نگهبان که هم با قوانین مجلس سر و کار دارد و هم بر انتخابات نظارت میکند با معاف شدن از خطبه خواندن در مقام امام جمعه موقت تهران تلاش میکند تمرکز بیشتری را روی مسئولیتهای فعلی خود داشته باشد.
دبیری شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
ریاست سازمان تبلیغات اسلامی
عضویت در شورای نگهبان قانون اساسی
دبیری شورای نگهبان قانون اساسی
امامت جمعه موقت قم، کرمانشاه و تهران
نمایندگی مجلس خبرگان
عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام
عضویت در شورای بازنگری قانون اساسی
عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی
عضویت در کمیسیون صدا و سیما