طوطیانیوز:سید ابراهیم رئیسالساداتی (زاده 23 آذر 1339) سیاستمدار اصولگرای ایرانی است که از سال 1400 بهعنوان هشتمین رئیسجمهور ایران مشغول به کار بود. او همچنین نایبرئیس اول مجلس خبرگان رهبری و از سال 1391، دادستان کل ویژه روحانیت است. برای مطالعه بیوگرافی این شخصیت سیاسی می توانید ادامه مطلب را مطالعه کنید.
نام : سید ابراهیم
نام خانوادگی :رئیس الساداتی(ملقب به رئیسی)
متولد :23 آذر 1339 مشهد
فوت : 30 اردیبهشت 1403 آذربایجان شرقی
تحصیلات : دکترای متعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق
حرفه : سیاستمدار
سید ابراهیم رئیسی در تاریخ آذر سال 1339 در مشهد متولد شد؛ با توجه به این اعداد و ارقام به پاسخ سوال خود با عنوان رئیس جمهور رئیسی چند سالشه، میرسید. درمورد اصالت ایشان و اینکه رئیس جمهور رئیسی اهل کجاست، اسم چند منطقه توسط برخی وب سایتها عنوان شده است که صحت ندارد و آقای رئیس جمهور، اصالتا اهل مشهد هستند و با توجه به این مسئله میتوان به اینکه پدر سید ابراهیم رئیسی اهل کجاست نیز رسید.
پدر آقای رئیس جمهور حجه الاسلام سیدحاجی رئیس الساداتی و مادر ایشان سیده عصمت خدادادحسینی بود. رئیسی رئیس جمهور در کودکی و زمانیکه تنها 5 سال سن داشتند، پدر خود را از دست داد.
رئیسی با جمیله علمالهدی دختر سید احمد علمالهدی امام جمعه مشهد و نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی، و معاون سابق دانشگاه امام صادق، ازدواج کردهاست. همسر او که در سال 1380 دکترای خود را از دانشگاه تربیت مدرس گرفته، استاد علوم تربیتی دانشگاه شهید بهشتی و رئیس کمیسیون تعلیم و تربیت شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
ریحانه سادات، یکی از دختران وی، در دوره دکترای جامعهشناسی دانشگاه تهران تحصیل میکند دختر دیگر رئیسی لیسانس فیزیک از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرده و در زمینه نهج البلاغه ادامه تحصیل دادهاست.
داماد سید ابراهیم رئیسی کیست؟
مقداد نیلی، همسر ریحانهسادات رئیسی و داماد ابراهیم رئیسی، یکی از چهرههای دولت سیزدهم است. او که از اعضای هیات مدیره موسسه قرآنی مکتب امام رضا است در زمان تشکیل کابینه گفته میشد به عنوان رئیس دفتر ریاستجمهوری منصوب خواهد شد اما این اتفاق رخ نداد.
تحصیلات
پس از پایان تحصیلات ابتدایی در مدرسه جوادیه، طریق پدر را در پیش گرفت و وارد عرصه طلبگی و دروس حوزوی شد. ابتدا وارد مدرسه نواب شد و مدت کوتاهی در آنجا به تحصیل پرداخت و سپس برای گذراندن مقدمات شامل ادبیات، منطق، معانی و بیان به مدرسه علمیه آیت الله موسوی نژاد رفت.
رئیسی بنابر تأکید و سنت آیت الله موسوی نژاد، در همان اوان طلبگی و از سال سوم، تدریس به طلبههای تازه وارد را آغاز کرد. تحصیل او در مدرسه آیت الله موسوی نژاد تا سال 1354 ادامه یافت تا آنکه در این سال، به توصیه برادر بزرگ خود، تصمیم گرفت برای ادامه تحصیلات به شهر مقدس قم برود.
در زمان ورود وی به قم، مدارس فیضیه و دارالشفاء با اجبار رژیم شاهانشاهی فعالیت نداشتند و از این رو وارد مدرسه آیت الله بروجردی شد. رئیسی علاوه بر تحصیل در مدرسه آیتالله بروجردی، مدتی هم تحت مدیریت آیتالله پسندیده، در مدرسهای که به طور رسمی زیر نظر دفتر امام (ره) ـ؛ که آن زمان مسئولیتش با اخوی او بود ـ. اداره می شد، درس خواند.
سید ابراهیم رئیسی در این مرحله کتاب اصول الفقه را نزد آیت الله مروی، لمعتین را محضر آیت الله فاضل هرندی، رسائل را نزد آیت الله موسوی تهرانی، مکاسب محرمه را خدمت آیت الله دوزدوزانی، مکاسب بیع را محضر آیت الله خزعلی، خیارات مکاسب را نزد آیت الله ستوده و آیتالله طاهری خرم آبادی و کفایه را خدمت آیت الله سید علی محقق داماد فرا گرفت.
حضور در محافل سیاسی و سوابق مبارزاتی
زمان حضور رئیسی در قم مصادف با سالهای پایانی حاکمیت شاهنشاهی بر کشور بود. در این دوره و خصوصاً از سال 56 که با هتاکی روزنامه اطلاعات وقت به حضرت امام خمینی (ره)، موج جدیدی از اعتراضها از قم آغاز و در سراسر کشور منتشر شد، او در اجتماعات اعتراضی که مبدأ بیشتر آنها در قم، مدرسه آیت الله بروجردی (مدرسه خان) و مقصد آنها بیوت علمای عظام بود، شرکت میکرد، که از جمله مشهورترین این تظاهرات، تجمع 19 دی ماه سال 1356 در برابر منزل آیت الله نوری همدانی بود که با تیراندازی عوامل رژیم، به خون کشیده شد.
علاوه بر این رئیسی در مدرسه خان (که در دوره بسته شدن فیضیه و دارالشفاء برای طلاب انقلابی مرکزیت داشت) در قالب هستهای از طلاب انقلابی فعالیت می نمود.
رئیسی در این دوران فعالیتهای مبارزاتی خود را در ارتباط با علمای انقلابی که در زندان طاغوت بودند، پی گرفت و در این راستا به واسطه رفت و آمد به منزل آیات سید ناصر حسینی و شیخ هادی مروی، به مرور با بزرگانی، چون شهید مطهری، بهشتی و مفتح، حکیمی و سایر بزرگان آشنا شد. او در این دوران حضور پراکنده خود در تهران را با فعالیت انقلابی همراه میکرد و در تجمع هایی، چون تحصن علماء و روحانیون دانشگاه تهران، شرکت داشت.
آغاز به کار
در سال 1359 و در حالیکه 20 سال داشت، پس از چندماه که به عنوان دادیار در کرج فعالیت کرد با حکم علی قدوسی به عنوان دادستان کرج انتخاب شد. وی در تابستان 1361 با حفظ سمت به عنوان دادستان استان همدان نیز منصوب شد و بهطور همزمان در دو شهر به فعالیت پرداخت.
معاونت سیاسی دادستان انقلاب تهران
رئیسی که بعد از برکناری اسدالله لاجوردی، در سمت «معاونت گروهکی» دادستان تهران، برخورد با گروههای سیاسی زندان را به عهده داشت، در سال 1364 به عنوان جانشین علی رازینی دادستان انقلاب تهران انتخاب شد. وی در سال 1367، مورد توجه سید روحالله خمینی قرار گرفت و احکام ویژه و مستقیمی برای رسیدگی به مشکلات قضایی در برخی استانها از جمله لرستان، کرمانشاه و سمنان را مستقل از ساختار قوه قضائیه، از او دریافت کرد. بعد از آن هم امام خمینی چندین پرونده را برای تصمیم قضایی به او و حسینعلی نیری محول کرد.
دادستان کل ویژه روحانیت
در سال 1391، رئیسی که معاون اول قوه قضائیه بود از سوی رهبر ایران سید علی خامنهای با حفظ سمت به عنوان دادستان کل ویژه روحانیت منصوب شد. رئیسی در این مقام، با محاکمه احمد منتظری به دلیل انتشار نوار صوتی پدرش حسینعلی منتظری به او حکم زندان داد که پس از یک روز بازداشت با میانجیگری مراجع تقلید متوقف شد.
نمایندگی مجلس خبرگان
او در انتخابات دورههای چهارم و پنجم خبرگان رهبری از استان خراسان جنوبی کاندیدا و پیروز شد. در انتخابات دور چهارم (سال 1385) او در کنار محمد ابراهیم ربانی و قربانعلی شهمیری مورد تأیید صلاحیت شورای قرار گرفت و با 68٫8٪ آرا به عنوان نفر اول انتخاب و به مجلس خبرگان راه یافت. در انتخابات دور پنجم مجلس خبرگان رهبری (سال 1394)، او به همراه محمد ابراهیم ربانی در خراسان جنوبی کاندید شد و در نهایت با کسب 80٪ آرا پیروز شد. رئیسی ابتدا به عنوان کارپرداز مالی و سپس نایب رئیس اول عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان بودهاست. در اسفند 1397، رئیسی در رقابت با صادق لاریجانی با کسب 42 رای در برابر 27 رای لاریجانی به عنوان نایبرئیس اول مجلس خبرگان انتخاب شد. رئیسی در انتخابات هیئت رئیسه سال 1399، جای خود را به محمدعلی موحدی کرمانی داده و نایبرئیس دوم شد.
تولیت آستان قدس رضوی
وی در 17 اسفند 1394 با حکم رهبر ایران سیدعلی خامنهای به سمت تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد. او دومین نفر پس از عباس واعظ طبسی بود که در جمهوری اسلامی، تولیت آستان رضوی را بر عهده میگیرد. رئیسی سه سال در این منصب حضور داشت و سپس به ریاست قوه قضائیه منصوب شد. از جمله اقدامات وی ساخت زائرسرا و زائرشهر، احداث مجتمعهای جاده ای، احداث محل اسکان شبانه زائران، راه اندازی بنیاد کرامت و فعالیتهای اقتصادی است..
ریاست قوه قضائیه
پس از فوت هاشمی شاهرودی و انتصاب آملی لاریجانی به سمت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خبرهایی مبنی بر جایگزینی سید ابراهیم رئیسی به سمت ریاست قوه قضائیه منتشر شد که این اخبار در 27 بهمن 97 توسط سخنگوی کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس تأیید شد. حسن نوروزی در این رابطه گفت: سید ابراهیم رئیسی قرار است به جای آملی لاریجانی سکاندار قوه قضائیه شود. آیت الله خامنهای در 16 اسفند 1397 طی حکمی رئیسی را رسماً به ریاست قوهٔ قضائیه منصوب کرد.
سوابق علمی
- سطح چهار فقه و اصول از حوزه علمیه قم
- فوق لیسانس حقوق بین الملل خصوصی
- دکترای فقه و مبانی حقوق با گرایش حقوق خصوصی از دانشگاه شهید مطهری
- تدریس متون فقهی سطح عالی و قواعد فقه قضاء و فقه اقتصاد در حوزههای علمیه تهران و دانشگاهها
سوابق مدیریتی و سیاسی
- انجام ماموریتهای ویژه قضایی در مناطق مختلف کشور با حکم امام خمینی (ره)
- عضویت در هیئت امنای ستاد اجرایی فرمان امام (ره) - موضوع اموال در اختیار، ولی فقیه - به مدت 10 سال از سوی مقام معظم رهبری
- معاون اول قوه قضاییه به مدت 10 سال
- ریاست سازمان بازرسی کل کشور به مدت 10 سال
- دادستان انقلاب اسلامی تهران
- اولین دبیر ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر کشور
- دادستان انقلاب اسلامی استان همدان
- عضو هیئت عالی گزینش کشور
- مشارکت در تاسیس دفاتر حزب جمهوری اسلامی در جنوب خراسان به دستور آیت الله دکتر شهید بهشتی
- موسس حوزه علمیه فاطمه الزهرا (س) خواهران در تهران (کوی نصر)
مسئولیتهای کنونی
- تولیت آستان قدس رضوی
-عضویت در شورای عالی حوزه علمیه خراسان با حکم مقام معظم رهبری
. دادستان کل ویژه روحانیت با حکم مقام معظم رهبری
- عضویت در هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری
- عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران
- نماینده مردم شریف استان خراسان جنوبی در مجلس خبرگان رهبری
در 30 اردیبهشت 1403 آیت اللع رئیسی برای افتتاح سد قیز قلعهسی به آذربایجان شرقی سفر کرد. در مسیر بازگشت در جنگل دیزمار در محدوده عمومی میان ورزقان و جلفا، بالگرد حامل او دچار سانحه شد. آیت الله سید محمدعلی آلهاشم امامجمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر از همراهان او در بالگرد بودند. گروههای امدادی بلافاصله به محل سانحه بالگرد اعزام شدند. شرایط آب و هوایی تلاش امدادرسانی به محل سانحه را با سختی روبهرو کرده بود. صبح روز 31 اردیبهشت، پس از پیدا کردن محل وقوع سانحه و یافتن لاشه بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، خبر شهادت او و همراهانش منتشر شد.