طوطیا نیوز: دنیای زیرآب به همان اندازه که جذاب است، به همان اندازه هم ناشناخته باقی مانده است. گودال "ماریانا" به عنوان ژرفترین و عمیقترین گودال اقیانوسی زمین، اسرار زیادی در خود پنهان کرده و سکونتگاه گروهی از سختجانترین و عحیبترین موجودات این سیاره است.
به گزارش طوطیا نیوز، گودال ماریانا در نزدیکی جزایر ماریانا واقع و به همین دلیل، ماریانا نامگذاری شده است. ژرفترین گودال اقیانوسی جهان در غرب اقیانوس آرام، شرق جزایر ماریانا و در نزدیکی «گوام» واقع شده است. طول این گودال هلالیشکل 2550 کیلومتر و عرض آن 69 کیلومتر است که با عنوان ژرفترین درازگودال اقیانوسی هم شناخته میشود.
تاکنون چندین مأموریت سرنشیندار و بدون سرنشین در این منطقه انجام شده است. کشتی تحقیقاتی "ویتیاز" شوروی سابق در سال 1957، عمق این گودال را در نقطهای تحت عنوان، بالغ بر 11034 متر اعلام کرد. در ادامه تحقیقات در "گودال ماریانا"، ابزار تحقیقاتی کنترل از راه دور ژاپن به نام "کایکو"، رکورد عمیقترین غواصی به عمق 10911 متر را به نام خود ثبت کرد.
نخستین مأموریتسرنشیندار مربوط به زیردریایی تحقیقاتی ساخت ایتالیا و متعلق به نیروی دریایی آمریکا به نام "بتیسکف تریسته" بود که در ژانویه سال 1960 انجام شد. "دان والش" و "ژاک پیکارد"، دو دریانورد عضو نیروی دریایی ایالاتمتحده، نخستین کسانی بودند که به منطقه "چلنجر دیپ" سفر کردند. سیستمهای عمقیاب، عمق گودال را 11521 نشان دادند که بعداً مورد بازنگری قرار گرفت و عمق 10916 متر اعلام شد.
سفر "والش" و "پیکارد" به این این گودال، حدود 5 ساعت زمان برد، اما تنها 20 دقیقه توانستند در این ژرف چاله بمانند و بروز یک مشکل در این زیردریایی سبب شد تا عطای جستجو را به لقایش ببخشند، چون قطعاً حفظ جان بسیار شیرینتر از کشف رازهای "ماریانا" بود. دو مأموریت بدون سرنشین Kaiko و Nereus دیگر به ترتیب در سالهای 1996 و 2009 انجام شدند و عمق گودال ماریانا در 3 مأموریت اول، بین 10902 تا 10916 متر تعیین شد. یکی از معروفترین مأموریتهای سرنشیندار به نام فیلمساز کانادایی، جیمز کامرون" ثبت شده است. "کامرون" در مارس 2012 با زیردریایی "دیپسی چلنجر" به عمق 10908 متری گودال ماریانا سفر کرد؛ این سفر حدود سه ساعت به طول انجامید.
علاقهمندی به کشف اسرار گودال ماریانا همچنان ادامه دارد. در سال 2019، "ویکتور وسکوو" آمریکایی با هزینه شخصی توسط زیردریایی "لیمیتینگ فکتور" به عمق 10928 متری این گودال سفر کرد. در سال 2020 نیز زیردریایی تحقیقاتی بدون سرنشین Vityaz-D به عمق 10028 متری گودال ماریانا رسید.