طوطیانیوز: ثبت سفارشهای جدید برای رویه واردات از طریق صادرات خود ( عمدتا مرتبط با تلفن همراه بالای 600 دلار) از این پس مشمول بررسی سیستمی سابقه واردات خواهد شد و رانت ایجاد شده برای برخی صادرکنندگان حذف شد.
به گزارش طوطیانیوز، بررسی سامانه جامع تجارت نشان می دهد بعد از مطرح شدن شبهات جدی. در خصوص واردات تلفن همراه بالای 600 دلار از طریق رویه واردات در مقابل صادرات خود به تازگی تغییرات مجوزها و شرایط ورود این کالا به کشور اعمال شده است.
تسنیم در خبری نوشت:بر این اساس در گذشته سابقه واردات برای مدل تامین ارز از محل صادرات خود اعمال نمیشد، این موضوع آشفتگیهای جدی در حوزه واردات و عرضه تلفن همراه ایجاد کرده بود. ابعاد ماجرای تا جایی پیشرفت که دقیقا یک سال قبل (شهریور ماه 1402)سازمان توسعه تجارت بر ورود کالاهای نا مرغوب از طریق فعالان اقتصادی غیر مرتبط با حوزه تلفن همراه صحه گذاشت.
این در حالی است که در تازه ترین تغییرات اعمال شده از این پس سابقه واردات برای تمام رویه های مربوط به واردات تلفن همراه اعمال خواهد شد.اخیراً باگی کشف شده است که بهسادگی میتواند باعث از کار افتادن گوشی آیفون و آیپد شود. جالب اینکه برای فعالکردن باگ مذکور فقط به تایپ 4 کاراکتر نیاز دارید.
بررسی سیستمی سابقه واردات
همانطور که قابل مشاهده است بررسی سیستمی سابقه واردات برای ثبت سفارشی که تامین ارز آن از محل صادرات خود انتخاب شده، فعال گردیده است.
بررسی سابقه واردات به عنوان یک اهرم حمایتی در کنترل مصرف ارزی در واردات کالاهای مختلف به خصوص تلفن همراه اهمیت دارد. از سال 1401 با اعمال رویه واردات درمقابل صادرات خود بدون بررسی سیستمی سابقه واردات عملا یک امتیاز انحصاری مهم برای برخی صادرکنندگان ایجاد شد. حالا با افزایش قابل توجه سابقه برخی فعالان اقتصادی بررسی سیستمی سابقه واردات برای کلیه رویه های مرتبط با تلفن همراه اعمال خواهد شد. بر این اساس بایستی وضعیت واردات بدون سابقه در یکی دو سال اخیر شفاف شود.
گام دوم در حوزه اصلاحات مرتبط با واردات تلفن همراه، تعیین تکلیف واردات بدون خدمات رسمی پس از فروش است. این موضوع منجر به اعتراض سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی نیز شده بود.
وضعیت رجیستری آیفون 14 و 15 در سال 1403
بررسیها نشان میدهد حدود یک میلیارد دلار انواع آیفون امسال وارد کشور شده که با توجه به چالش آیفونهای رفرش و ریپک اتخاذ تصمیمات قاطعی از سوی دولت را می طلبد.
به گزارش تسنیم، طی سالهای اخیر سیاستگذار ارزی با ابلاغ ممنوعیت واردات آیفون 14 و سپس آیفون 15 به دنبال کاهش نیاز ارزی و واردات در این حوزه بود. با این وجود به دلیل فعالیت تبلیغاتی و پیشفروش گسترده آیفون نه تنها شاهد کاهش واردات نبودیم بلکه طبق آمارها در سال 1402 واردات آیفون به یک میلیارد دلار رسیده است.
این اتفاق برخلاف تمام پیشبینیها و با وجود رویه رانتی واردات در برابر صادرات خود رخ داد. حال به نظر میرسد که سیاستگذار ارزی برای جلوگیری از هدر رفت منابع ارزی با واردات آیفونهای رفرش و ریپک آمریکایی به دنبال راهکارهای دیگری است. یکی از پیشنهاداتی که پیش از این مطرح شده بود، صدور اجازه واردات آیفونهای 14 و 15 با تعرفههای بالای تجاری است.
پیشتر عبقری دبیر سابق انجمن واردکنندگان تلفن همراه طی نامهای به معاون اول رئیس جمهوری در این خصوص پیشنهادی را مطرح کرده بود. پیشنهاد این بود که با توجه به این شرایط و تصمیم مجلس مبنی بر تعرفه حداقل 15 درصدی برای موبایلهای بالای 600 دلار، انجمن در نامهای تقاضا کرده است تا مانند ترکیه ( که 96 درصد عوارض دارد) در راستای جلوگیری از سودجویی در بازار و واردات آیفونهای 12 و 13 رفرش و ریپک بیکیفیت، تعرفه واردات تجاری گوشی تلفن همراه آیفون را اصلاح کند.