در اختلال واژینیسموس، واژن هنگام وارد شدن چیزی به آن، به طور ناگهانی سفت میشود. این وضعیت میتواند برای شخص مبتلا دردناک و ناراحت کننده باشد. در این مطلب از طوطیا نیوز پیرامون این مشکل و علل آن بحث می کنیم.
یکی از مهمترین بحرانهایی که برخی از زوجهای جوان با آن درگیر هستند، اختلال واژینیسموس یا دخول دردناک است. در این اختلال، ماهیچههای کف لگن، هنگام ورود جسم خارجی به واژن دچار انقباض میشود و تقریبا دخول را غیرممکن میکند.
در برخی از زنان هنگام تلاش برای ورود هر چیزی به واژن مانند تامپون یا اسپکولوم (وسیلهای برای کنار زدن بافتهای واژن جهت فراهم آوردن دید بهتر هنگام معاینه) عضلات واژن بهصورت غیرارادی و مداوم منقبض میشوند که به این حالت واژینیسموس میگویند. حتی در مواردی این اختلال پس از لمس ناحیه اطراف واژن نیز رخ میدهد. در نتیجه این انقباضات میتوانند از رابطه جنسی جلوگیری کرده یا آن را بسیار دردناک کنند. البته واژینیسموس در تحریک جنسی تداخلی ندارد اما میتواند روابط جنسی و کیفیت زندگی هر خانمی را تحت تاثیر قرار بدهد.
شایعترین عضلات تحت تأثیر در این اختلال، عضلات کف لگن شامل دو عضله با نام اختصاری PC هستند. این عضلات مسئول کنترل ادرار، مقاربت، ارگاسم، حرکات روده و زایمان هستند. جالب است بدانید که هیچ ناهنجاری جسمی در بروز واژینیسموس موثر نیست و معمولا در اثر عوامل عاطفی، عوامل پزشکی یا هر دو رخ میدهد. اشکال مختلفی از واژینیسموس وجود دارد و علائم آنها در افراد مختلف متفاوت است. درد ناشی از آن ممکن است از خفیف تا شدید باشد و احساسات مختلفی ایجاد کند.
علت اصلی این بیماری بهطور دقیق مشخص نیست. اما شواهد نشان میدهد ترس و اضطراب از داشتن رابطه جنسی میتواند با بروز اختلال واژینیسموس مرتبط باشد. زنان زیادی در شرایط و موقعیتهای مختلف دچار این بیماری میشوند و بروز آن لزوما به رابطه جنسی ربطی ندارد.
از طرفی بعضی دیگر از زنان تنها در شرایط خاص دچار دردهای ازار دهنده عضلات اطراف واژن میشوند. از همین رو بهتر است علل بیماری واژینیسموس را ناشی از محرکهای روانی و فیزیکی بدانیم که گاها وجود چند عامل به صورت ترکیبی باعث بروز این اختلال میشود. این محرکها شامل موارد زیر هستند:
وجود اختلالات اضطراب فراگیر
اضطراب ناشی از احساس گناه بهدلیل عملکرد جنسی
احساس ترس از بارداری
ترس از درد
مشکلات روابط عاطفی (رفتار جنسی پرخاشگرانه یا سوء استفاده کننده از طرف شریک عاطفی)
وجود رویداد آسیبزا همچون تجاوز
تجربیات ناخوشایند دوران کودکی همچون قرار گرفتن در معرض تصاویر جنسی
احساس ناخوشایند و منفی از رابطه جنسی
عفونت قارچی و عفونت مجاری ادراری
عفونت مثانه و عفونت مخمری
صدمات زایمان همچون سقط جنین
جراحی لگن
یائسگی
سرطان
عدم آمادگی برای برقراری رابطه جنسی
عدم آمادگی برای شروع زندگی زناشویی
عوارض داروها
بهتر است بدانید که در صورت عدم درمان، میتواند منجر به ناامیدی و پریشانی ذهنی شود و ممکن است حتی به مرور وضعیت بدتر شود. خوشبختانه درمان آن که شامل تمرینات جسمی و عاطفی است، معمولاً موثر واقع میشود.