طوطیانیوز: سید حسن خمینی متولد یکم مردادماه 1351 در شهر قم، روحانی و نوه بنیانگذاری جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره) است که تولیت بارگاه و موءسسه نشر و تنظیم آثار ایشان را نیز برعهده دارد. سید حسن خمینی همچنین عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی و مدرس حوزههای علیمه است.
نام : سید حسن
نام خانوادگی : خمینی
متولد : 1 مرداد 1351 در قم
تحصیلات : تحصیلات حوزوی و دیپلم ریاضی
حرفه : تولیت مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی و عضو هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی
وی در 1 مرداد 1351 در قم زاده شد. پدر و مادرش هر دو از سادات بهشمار میآیند. مادرش سیده فاطمه طباطبایی دختر سلطانی طباطبایی از سادات طباطبایی بروجرد است. مادر فاطمه نیز صدیقه نام داشت که فرزند سید صدر الدین صدر از مراجع ثلاث و نوه سید حسین طباطبایی قمی از مراجع وقت بود. پدر سید حسن، سید احمد خمینی فرزند سید روحالله خمینی و خدیجه ثقفی دختر میرزا محمد ثقفی است سید حسن خمینی دو برادر به نامهای سید یاسر و سید علی دارد.
نامگذاری
با تولد سیدحسن خمینی نام «یاسر» که در فضای سیاسی آن دوره یادآور مجاهدتهای صحابی پیامبر اکرم (ص) یاسر پدر عمار بود، از سوی پدر و مادر او برگزیده شد؛ اما امامخمینی که این نام را غیر متعارف و مایه حرف و حدیث میدانست و به گفته سیداحمد خمینی، گمان میکرد نامگذاری به دلیل نام «یاسر عرفات» بودهاست. در نامهای از نجف در تاریخ 20 شهریور 1351 به فرزند خود خاطرنشان کرد که این نام انتخاب خوبی نبودهاست. ایشان با تأکید بر اینکه یکی از حقوق فرزندان بر پدر انتخاب نام خوب است، انتخاب نام غیر متعارف را که مایه حرف و حدیث دیگران شود، خلاف عقل شمرده با این حال آنان را در این انتخاب آزاد گذاشت.با بهدرازاکشیدن موضوع نامگذاری، امامخمینی در نامه دیگری در 22 آذر 1351 با تأکید بر عدم وسواس در انتخاب نامی که غیر متعارف نباشد، نام «حسن» را، در صورتی که مایل باشند، بسیار خوب شمرد و با این حال تأکید کرد هر نامی را که برگزینند، آنان نیز قبول دارند و از این رو این نام برگزیده شد.
او در سن 24 سالگی با سیده فاطمه (ندا بجنوردی) فرزند آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی وصلت کرد.
حسن آقا در جلسه آشنایی با همسرش:
او بعد از 45 دقیقه صحبت با دختر موسوی بجنوردی در حالی که از خجالت خیس عرق شده بود از اتاق برگشت و گفت تا حالا با دختر نامحرم این جور صحبت نکرده بودم حسن آقا سپس رو به خانواده گفت عقاید ما با هم یکی است.
حاصل این ازدواج 4 فرزند به نامهای سید احمد، سیده نرگس، سیده فرشته و سید محمدهادی می باشد.
پسر بزرگ او سیداحمد، در قم به تحصیل علوم دینی مشغول است.
تاکنون اطلاعاتی در خصوص دامادهای سید حسن خمینی منتشر نشده است.
تحصیلات
خمینی تحصیلات ابتدایی خود را اول مهر 1357، در مدرسه علوی نجف اشرف آغاز کرد و با بازگشت به ایران به دلیل رویدادهای انقلاب که به تعطیلی بسیاری از مدرسههای ایران نیز انجامید، از ادامه تحصیل بازماند. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تحصیلات خود را نخست در مدارس نوزده دی (داریوش سابق) و پارس در قم ادامه داد و پس از آن به دلیل انتقال امام خمینی و خانواده ایشان به تهران و سکونت در جماران، در مدرسههای نیکان تهران و حبیببنمظاهر جماران پی گرفت. خروج مقطعی او از مدرسه نیکان، به دلیل مسائل امنیتی و همزمان با اوجگیری ترورهای سازمان مجاهدین خلق اتفاق افتاد، اما پس از این دوره، مقاطع راهنمایی و دبیرستان را نیز در همین مدرسه گذراند.
وی از آذر 1366 تا فروردین 1367، زمانی که دانشآموز سال دوم دبیرستان بود، در جبهههای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران حضور یافت و همزمان با روزهای موشکباران تهران، برای حضور در امتحانات پایان سال تحصیلی به تهران بازگشت.
ورود به حوزه ی علمیه قم
او به دلیل توصیه چندباره امامخمینی برای تحصیل علوم دینی، پس از رحلت ایشان از مهر 1368، دبیرستان را رها و تحصیلات حوزوی را در حوزه ی علمیه قم آغاز کرد. درسهای باقیمانده از دبیرستان را نیز به صورت متفرقه گذراند و در سال 1369، در رشته ریاضی دیپلم گرفت.
خمینی در قم با اقامت در خانه جد مادری خود سلطانی طباطبایی، نخست در مدرسه رضویه و مدرسه کرمانیها، درسهای مقدمات را تا سال 1371 گذراند و در این سال، درسهای دوره سطح حوزه را آغاز کرد. او در 14 شهریور 1372 (هفدهم ربیعالاول 1414ق)، به دست سلطانی طباطبایی، پدربزرگ خود به لباس روحانیت درآمد.
تسلط به دو زبان
به زبان های عربی و انگلیسی مسلط است و به کارگیری زبان انگلیسی را از ده سال پیش تقریبا پیوسته ادامه می دهد
تدریس
خمینی از سال 1371 تدریس در حوزه را آغاز و تا سال 1376، بخشی از مقدمات را در مدرسه کرمانیهای قم تدریس کرداز سال 1379 به تدریس دروس مختلف سطح در حوزه ی علمیه قم مشغول شد و این روند تا سال 1389 و آغاز تدریس خارج اصول فقه ادامه یافت. در این مدت وی کتابهای مختلفِ مکاسب، رسائل و کفایه الاصول را تدریس میکرد.
وی از سال 1392، تدریس خارج فقه را با موضوع مکاسب محرمه شروع کرد که هر دو تدریس اصول و فقه، همچنان ادامه دار و از درسهای پررونق حوزه بهشمار میرود.
وی همچنین از سال 1385 تدریس فلسفه را با شرح منظومه ملاهادی سبزواری آغاز کرد و این درس در سال 1391 به پایان رسید؛ چنانکه از آذر 1391 تا اسفند 1392، مقدمه قیصری بر شرح فصوصالحکم را تدریس کردهاست.
وی افزون بر علوم حوزوی دستی نیز در فراگیری علوم انسانی جدید داشتهاست و در این علوم به فلسفه غرب، فلسفه اخلاق، جامعهشناسی، علوم سیاسی، اقتصاد و تاریخ علاقهمند است؛ در ادبیات نیز تبحر دارد و افزون بر زبان عربی، به زبان انگلیسی نیز مسلط است.
فعالیت ها و مسئولیت ها
پس از رحلت سید احمد خمینی در سال 1373 و طبق وصیت او، سیدحسن خمینی مسئولیت تولیت حرم امام خمینی وموسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی را برعهده گرفت. سیداحمد خمینی، در وصیتنامه خود فرزند خود را وصیّ خود قرار داد و همه امور حرم امامخمینی را پس از خود به او سپرد و از وی خواست در این مسئولیت از کمک و هدایت محمد علی انصاری بهره گیرد؛ همچنین اختیار و مسئولیت چاپ اعلامیهها، کتابها و همه نوشتههای امام خمینی را پس از خود به وی سپرد.
سیدحسن خمینی، در نامهای به رهبری نظام، سید علی خامنه ای، تنفیذ وصیت پدر خود مبنی بر ریاست وی بر مؤسسه تنظیم و نشر آثار امامخمینی و نیز تولیت حرم ایشان را در صورت صلاحدید، درخواست کرد و رهبر انقلاب نیز در تاریخ دوم اردیبهشت 1374، با طلب رحمت و مغفرت برای سیداحمد خمینی، وصیت یادشده را تنفیذ کردهاست. وی در این مسئولیت و به درخواست اعضای دفتر امام خمینی، نامه دفاعیه امامخمینی از سیداحمد خمینی را که بنا به پیشنهاد خود سیداحمد، منتشر نشده بود، در صحیفه امام خمینی منتشر کرد.
وی هر سال نوعاً یکی از سخنرانان اصلی مراسم ارتحال سالگرد امام خمینی بودهاست و نیز در طول سال، پذیرای گروههای مختلف مردم و میهمانان خارجی برای گفتوگو دربارهٔ موضوعات روز کشور است. او در این جایگاه همه همت و تلاش خود را برای ارتقا و اعتلای نام امامخمینی بهکار گرفتهاست. او همچنین عضو هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی است و تا سال 1396، در این مسئولیت فعال بود.
شرکت در انتخابات مجلس خبرگان 1394
حسن خمینی در تاریخ 27 آذر 1394 برای شرکت در پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری با حضور در ستاد انتخابات وزارت کشور رسماً ثبت نام کرد. سید علی و سید یاسر خمینی برادر خود را در ستاد انتخابات کشور همراهی کردند. سیدحسن خمینی با بیان اینکه به صورت مستقل وارد انتخابات شدم، گفت: «بنده به صورت مستقل وارد انتخابات شدم. دست یکایک مردم شریف را میبوسم.» سیدحسن خمینی در 27 آذر 1394، با حضور در وزارت کشور ایران رسماً برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری ثبتنام کرد، اما به دلیل عدم حضور وی در امتحان اجتهاد، صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان احراز نشد.
کاندیداتوری در انتخابات 1400
یاسر خمینی در مصاحبه ای در خصوص احتمال کاندیداتوری حسن خمینی گفت: «ایشان با تردید در حال مشورت و بررسی جوانب امر بودند، تا اینکه امروز در دیدار خود با رهبری، رهبر انقلاب کاندیداتوری ایشان در انتخابات را به صلاح ندانستند و با بیان اینکه حسن را مانند فرزند خود میدانند، از ایشان خواستند که در شرایط فعلی به این عرصه ورود نکنند.»
اینستاگرام سید حسن خمینی
سید حسن خمینی در اینستاگرام از طریق صفحه خود با نام کاربری hassankhomeini با مخاطبان خود در ارتباط است.
علاقه امامخمینی به سیدحسن
خمینی که به دلیل همراهی و حضور مداوم پدر خود نزد امام خمینی ، در همه سالهای پس از انقلاب، ملازم و همراه امامخمینی بود و در سایه مهر ایشان تربیت میشد، نکات تربیتی فراوانی، از اخلاق و سلوک امامخمینی در خاطر دارد و در برخی مناسبتها از آن یاد کردهاست.
او یکی از محبوبترین نوادگان نزد امامخمینی بود؛ چنانکه ایشان در همه نامههای خود به سیده فاطمه طباطبایی در سالهای مبارزه و تبعید، جویای حال سیدحسن خمینی بود و در سالهای بعد با توصیههایی به او، مسیر زندگی و آینده وی را تعیین کرد. علاقه امامخمینی به تحصیل وی در علوم دینی، موجب شد حتی زمانی در یک روز سه بار از او بخواهد تا برای طلبگی اقدام کند.
وی در کودکی به دلیل شعری که سروده بود، از امامخمینی جایزه گرفت و ایشان او را به سرودن شعر و خواندن آن برای وی تشویق کرد.امامخمینی همچنین در پایاننامهای به سید احمد در سال 1363، سیدحسن و پدر و مادر او را با این تعبیر دعا کردهاست که خداوند احمد را نزد خود «محمود» و فاطمه را «مفطوم» (جداشده از آتش) و حسن را «احسن» سازد و یاسر را به «یُسر» برساند.
خمینی به نگارش کتابهای علمی نیز اهتمام داشتهاست و از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد: فرهنگ جامع فِرق اسلامی (سه جلد) که بر اساس یادداشتهای اولیه سید مهدی روحانی و تحقیق و تکمیل خمینی تألیف شد و بسیاری از مدخلها یا ارجاعات آن از اوست، مبانی فقهی تنظیم خانواده، تحریر اختیار (سه جلد)، شرح رساله الطلب و الاراده امامخمینی، تحریر توحید (دو جلد) (تقریرات یکی از شاگردان از درس مقدمه قیصری بر شرح فصوص الحکم)، گوهر معنا، الافادات و الاستفادات (دو جلد) (تقریر سیدعلی خمینی)، آینه مسلمانی شامل مباحث اخلاقی و ده مقاله.